Een beetje twijfel deze ochtend, we wilden op uitstap, liefst iets dat we nog niet kenden, en niet te ver. We hadden geen idee om eerlijk te zijn.
De Riad eigenaar had ee
n plan, hij ging met onze Britse buren de baan op, we mochten volgen.
Om te beginnen een plaatselijk marktje, weeral, maar toch iets gemoedelijker.
We proefden er kikkererwten en bamboesap: in een speciale pers werd het sap uit de bamboe gehaald, daar wat citroen bij en je hebt een soort smoothie.
Lang niet slecht en zeer verfrissend.
Na de markt terug de baan op, of iets dat op een baan leek; op sommige plaatsen meer put dan weg, maar we zijn er geraakt: een authentiek berberhuis; al moeten we er wel bij vertellen dat het van een welgestelde familie was.
We mochten in hun huis rondkijken, vooral de keuken was de moeite: broodoven, tajine oven, blaasgalgen, ... het leek Bokrijk, maar dan geen musuem in dit geval.
We proefden er zelfgemaakt brood, boter, honing van hun eigen bijtjes en ook thee met sloten suiker.
Na onze kleine lunch gingen wij richting Saffraantuin. Deze peperdure specerij wordt onder andere in Marokko gekweekt.
Momenteel was er nog maar weinig aan te zien (pluk is in november), maar we kregen deskundige uitleg op ba
sis van een fototentoonstelling, mochten in de tuinen rondneuzen en vooral, heel veel vragen stellen over de plaatselijke fauna en flora.
Uiteraard was er ook daar thee, geen muntthee, wel kruidenthee, met kruiden uit de tuin, en, hoe kan het ook anders, bergen suiker.
We waren juist op tijd terug voor een frisse duik in het water, of wat zonnebaden ernaast.
Om de dag af te sluiten was er bbq, onder een kleine stormwind. Maar dat kon de pret niet deren, zicht op zwembad, in het schijnsel van het buitenlicht nog wat rondlopen of voetballen en ondertussen genieten van het uitzicht en het gezelschap.
Wat we vandaag leerden:
Citrusvruchten zijn hier rijp in februari, ongeveer, maar kunnen nog ene paar maanden "rijp" aan de bomen hangen zonder rotten of afvallen.
De bloesems die je nu volop ruikt en ziet worden appelsienen (of citroenen) in februari ongeveer.
Je hebt hier restaurantjes waar je je eigen ingredïenten kan afgeven, en tegen het afgesproken uur kan je dan eten: zij koken met jouw groenten en/of vlees.